Oversigt over knopsystemer

En vigtig del i jagten på de rigtige støvler, er at vælge de rigtige knopper. Knopsystemet bestemmer på hvilke underlag et par støvler kan bruges, og det er vigtigt at holde styr på dette, da man i værste tilfælde kan miste sin reklamationsret.

Da knopper er essentielt for de helt perfekte fodboldstøvler, har vi gjort det nemt at finde præcis de rigtige knopper du søger. Ved at kigge i overskriften vil du se to bogstaver, som vi har en mere dybdegående beskrivelse af, nedenfor.

FG - Firm Ground

FG knopper er det mest udbredte knopsystem.

Støvlerne med FG er ofte lavet med mellemlange knopper, som gør at de passer bedst til almindelig og naturlige græsbaner. Skal bruges til tørre græsbaner.

Hvis disse støvler bruges på kunstgræs baner, så frafalder reklamationsretten.

AG - Artificial Grass

AG knopper bruges til kunstgræs baner.

Knopperne på AG støvler er korte, samt mere fordelt under støvlen, hvilket fordeler det pres der opstår på det hårde underlag. På grund af de korte knopper, egner de sig ikke til brug på normale baner, dog mister man ikke sin reklamationsret, hvis de bruges på normalt græs.

FG/AG - Blandingsknopper fra adidas

adidas tilbyder et revolutionerende knopsystem, som kan bruges på begge underlag, uden at man mister sin reklamationsret ved at bruge dem på kunstgræs, samt stadig sikre dig et sikkert greb i banen, på både kunstgræs og normalt græs.

SG - Soft Ground

SG knopper er ofte det foretrukne knopsystem for de professionelle.

Da de professionelle spiller på baner der bliver vandet inden brug. Det gør at jorden er blød, og derfor skal knopperne være lidt længere for at sikre et godt fodfæste. På disse underlag er der mange der derfor benytter sig af disse jernknopper.

Mange klubber har specielle regler omkring jernknopper. Derfor er det altid en idé at kontakte træneren for mindre-årige og høre hvad reglerne er netop jeres klub.

TF - Turf

TF knopper er beregnet til kuntgræs- og grusbaner.

Når man spiller på de små baner, skal man man stadig bruge et godt greb i banen. Derfor har turf-støvler meget korte knopper under hele sålen, for at kunne gribe fat i de hårde baner med småsten og lignende.

IC/IN - Indendørssko

IC er betegnelsen for indendørssko hos Nike, IN er betegnelsen hos andre leverandører.

Alle indendørssko hos Unisport har en sål, der kan bruges på polerede indendørsbaner.

HG - Hard Ground

HG knopper kan ofte bruges på de fleste underlag. De anbefales til jord-, grus- og kunstgræsbaner.

Knopperne er lidt mere kompakte, som gør at de ikke går i stykker ved brug på de hårdere underlag, som grus og kunstgræs.